Изработка на уеб сайт – каква CMS система да изберем?

Изработката на уеб сайт в днешно време в 99% от случаите изисква използването на CMS (Content Management System) система, или казано на български език – система за управление на съдържанието. С нейна помощ можете да публикувате неограничен брой страници, новини, друг тип съдържание (ако има програмиран такъв), да определяте какво съдържание да има във футъра (линкове, текст, телефони за контакт и т.н.) и др.

Избор на CMS – безплатна и с отворен код или платена?

При избор на CMS, има няколко варианта:

  • да се ползва безплатна CMS с отворен код (open source)
  • да се ползва безплатна CMS , но не с отворен код (може би има и такива?)
  • да се ползва платена CMS, която да бъде настроена за конкретния уеб проект

Всеки от вариантите сигурно има плюсове и недостатъци, така че когато правите вашия избор – гледайте всичко подробно.

Избор на CMS – безплатна и с отворен код

Изборът на уеб базирана CMS е важна първа крачка за изработка на уеб сайта, защото трябва да осигури основната платформа, на която да бъде разработен уеб сайтът. Платените варианти се разглеждат последни – само, ако наличните безплатни не могат да изпълнят изискванията. А безплатни има много – стотици!

WordPress, Drupal, Joomla – това са най-известните и най-използвани CMS системи с отворен код днес. И трите са написани на PHP (PHP е език за програмиране), работят с MySQL база данни, т.е. за тях най-често се изисква евтин хостинг сървър от порядъка на няколко лева на месец. В последните години броя на CMS системите се увеличи значително – появиха се нови алтернативи, написани на различни езици (PHP, Java, Ruby, .NET платформа и др.), използвайки модерни ООП (обектно ориентирано програмиране) подходи. Когато има голям избор, това не е лесен избор!

Избор на CMS – функционалност на уеб сайт

Изискванията при избор на CMS са най-вече функционално – задължително е CMS системата да изпълни всички нужди за функционалност на уеб сайта. Възможно е да стартирате уеб сайт с орязана функционалност и след месеци да се програмира нова секция, т.е. да се добави нова функционалност впоследствие. Ако знаете и планирате тази функционалност, тогава няма затруднения – при избор на CMS ще го предвидите. Но ако не знаете какво ще потрябва в близко или по-далечно бъдеще – как да изберете CMS в този случай?

Когато искате да развивате вашия сайт постоянно, за да предлагате продукти, услуги или информация, трябва да внимавате много при изборът на система за управление на съдържанието на уеб сайт. При системи с отворен код, има много готови модули и плъгини. Обаче всяка доработка, която изисква програмиране специално за вас, може да бъде доста по-трудна, по-сложна, по-бавна и по-скъпа, в сравнение с платена CMS.

Ето защо, разписвайки нужната функционаност на уеб сайта и планирайки възможните бъдещи нужди, трябва да си отговорите на въпросите:

Какъв процент от функционаността на уеб сайта ми е известен и какъв процент остава неясен?

При над 80-90% известна функционалност, можете спокойно да изберете безплатен CMS за уеб сайт. Ако обаче процентът не надхвърля 70%, тогава рискът се повишава и трябва да си отговорите на втори въпрос:

Мога ли да дам примерни бъдещи функционалности, така че да се прецени дали са еднотипни или напълно различни?

Преценката и прогнозирането в този случай е много субективно, но все пак трябва да се избере подходящата CMS система за съответния уеб сайт и проект. Ако има прекалено много неясноти, може да се каже, че за дългосрочни проекти ще е по-добре да изберете фирма за програмиране, която да предложи платена CMS. Така ще си подсигурите екип, на който можете да разчитате за всяка една функционаност.

Избрана е CMS система – какво следва?

Ако сте избрали платена CMS система, тогава се уговаряте с конкретната фирма и агенция за изработка на уеб сайтове за нужните действия – график на работа, цени, какво е нужно от ваша страна. В София са най-добрите, но и най-скъпите фирми и уеб агенции за разработка на сайтове. Ако не можете да си позволите най-скъпото в София, все пак ще можете да намерите и по-евтини цени на сайтове и уеб услуги в София.

Ако сте избрали безплатна CMS система… ако сами сте направили този избор, най-вероятно ще можете сами да изработите сайта – чисто функционално, разбира се. За дизайн на уеб сайта ще ви трябва съдействие – за да можете да го брандирате, но ако нямате такава нужда – можете да използвате готов и безплатен дизайн, с всичките му кусури…

Ако пък някой ви е помогнал да направите вашия избор и фирма за разработка на сайтове е избрала CMS системата, тогава уговаряте с тях нужните бъдещи действия – график на работа, цени, какво е нужно от ваша страна.

Това е съвсем накратко за избор на CMS система за изработка на уеб сайт. Процесът е едновременно лесен и труден! Когато нямате опит или знания – трудно ще се получи качествен уеб сайт, но ако имате знания, опит и достатъчно време – опитайте.

Ако имате въпроси или предложения – оставете ни коментар!

Най-често се търси за: избор CMS, CMS за уеб сайт, CMS за сайт, безплатна CMS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s